O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otvoren natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj

1/1
Otvoren natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj
Otvoren natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj
Objavljeno: 14-06-2015

„Od ovog trenutka poljoprivrednici i poljoprivrednice mlađe od 40 godina mogu se prijavljivati na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Hrvatskoj. Prijaviti se mogu preko aplikacije na mrežnim stranicama Agrokluba a natječaj je otvoren do 12. srpnja te ih pozivam da to i učine“. Tim je riječima ambasadorica projekta za Hrvatsku i organizatorica natječaja, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, započela konferenciju za medije koja je održana u petak, 12. lipnja u Hrvatskoj kući „Materina priča“ u povodu otvorenja natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Hrvatskoj.

Govoreći o natječaju Petir je istaknula da će pobjednik/ca ovog natječaja zastupati Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika/cu u Europskoj uniji koji će po treći put organizirati Europska pučka stranka (EPP) koja je najjača politička opcija unutar Europskog parlamenta.

Zastupnica Petir, koja je ujedno i jedina punopravna članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Hrvatske istaknula je da je cilj te nagrade promicanje mladih poljoprivrednika/ca i dobrih primjera njihovih djelatnosti koje su inovativne, održive i tržišno orijentirane, a za nju se mogu natjecati poljoprivrednici/ce iz zemalja članica EU.

„Nezaposlenost među mladima je velika i iznosi više od 40% ukupne nezaposlene populacije u Hrvatskoj, a upravo poljoprivreda nudi niz mogućnosti za samozapošljavanje. Hrvatsko selo neće opstati ukoliko mladi ne ostanu živjeti na svojoj djedovini. Upravo su mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice most koji spaja našu bogatu baštinu, tradiciju i običaje naših predaka što uključuje i znanje o tradicionalnoj proizvodnji hrane ali i našem identitetu sa budućnošću jer od toga uzimaju ono dobro i ponovo ga, na suvremen i inovativan način, vraćaju u život“, istaknula je Petir.

Mladi poljoprivrednici/ce koji žele sudjelovati u natječaju morat će ispuniti prijavnicu preko mrežnih stranica informacijskog sustava Agrokluba koja, među ostalima, sadrži pitanja o vrsti poljoprivredne proizvodnje, njezinoj održivosti ili inovaciji, doprinosu te proizvodnje lokalnoj zajednici, njezinim učincima na zaposlene itd.  Linkovi s prijavnicom su u nastavku:

http://www.agroklub.com/poljoprivredne-vijesti/postani-najbolji-hrvatski-mladi-poljoprivrednik/17951/

http://petir.eu/prijavnica-za-najboljeg-hrvatskog-mladog-poljoprivrednika-ili-poljoprivrednicu/

Uz zastupnicu Petir o projektu je govorio i dio članova Stručnog povjerenstva: prof.dr.sc. Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Mirko Gugić dekan Veleučilišta „Marko Marulić“, Božica Marković  direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika koji su zahvalili zastupnici Petir jer brine o mladim poljoprivrednicima i budućnosti hrvatskog sela i podržali provedbu ovog projekta.

Zastupnica Petir će petero najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika koji su se prijavili na natječaj, uključujući i pobjednika/cu, omogućiti putovanje u Bruxelles na završnu svečanost gdje će sudjelovati i na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika. Uz to će se za pobjednika/cu osigurati poticajna nagrada.

Partnerske organizacije projekta su Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta „Josip Juraj Strossmayer“  u Osijeku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Veleučilište „Marko Marulić“ iz Knina, Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski seljački savez i Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika čiji su predstavnici članovi Stručnog povjerenstva koje će na temelju zadanih kriterija odabrati najbolji projekt.

Tihana Mojsinović

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom