O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Nije se šaliti s burom

1/1
Nije se šaliti s burom
Nije se šaliti s burom
Objavljeno: 04-07-2024

OTOČAC – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obavještava kako je pet kajakaša spašeno po nevremenu kod Golog otoka, dvije osobe na zračnom madracu bura je odnijela na južnu stranu otoka Pašmana, 11 osoba s djecom spašeno je s nasukane jedrilice kod Lastova.

Evo što je bilo na moru u Ličko-senjskoj županiji.

LK SENJ / Traganje za nestalim na SUP-u i za pet kajakaša po jakoj buri

Organizacijski najzahtjevnija akcija okončana je jutros, pronalaskom posljednjeg od pet nestalih kajakaša, u senjskom arhipelagu. Akcija je pokrenuta slijedom zaprimljene dojave jučer u 18.57 sati, nakon što se pet kajakaša, svi državljani

Mađarske, nije vratilo u očekivano vrijeme i nije bilo dostupo mobitelom, a na

moru su vladali nepovoljni vremenski uvjeti praćeni jakim udarima bure.

Uz angažman senjske Kapetanije za nestalima se počelo tragati u Senjskom arhipelagu i akvatoriju Golog otoka u suradnji s Ispostavom lučke kapetanije Rab, postajama pomorske i aerodromske policije Zadar i Rijeka te Obalnom Stražom.

Sinoć do 21.26 sati na različitim pozicijama i u različita vremena pronađena su i spašena četiri kajakaša u području Golog otoka. Nakon što su iskrcani sa spasilačke brodice iz sastava LK Senj u Rabu, preventivno ih je Hitna medicinska pomoći HMP Rab pregledala. Komunikacija s preostalim petim kajakašem napokon je uspostavljena sinoć u 23.43 sati. U razgovoru s posljednjim nestalim kajakašem isti je potvrdio kako je neozlijeđen i opskrbljen hranom i pićem, stoga je upućen potražiti

sigurno zaklonište i pričekati evakuaciju službenika PPAP Rijeka, koja je zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru izvršena 3. srpnja u 6 sati kod rta Markonj.

Neozlijeđenog brodolomca policijski službenici iskrcali su u Lukovo Otočko, odakle je krenuo u veslanje, čime je akcija uspješno okončana te su opozvane sve angažirane jedinice, kao i zračna jedinica iz sastava Obalne straže RH, koja je stavljena u pripravnost tijekom trajanja akcije.

LK SENJ i ILK KARLOBAG / Rekreativca na SUP – dasci odnijeli jaki udari bure

Netom prije početka jučerašnje akcije TiS za pet mađarskih kajakaša, službenici Lučke kapetanije Senj u suradnji sa službenicima Ispostave lučke kapetanije Karlobag tragali su za nestalim Poljakom, koji se oko 15:30 sati upustio u veslanje SUP  daskom. Akcija traganja pokrenuta je odmah po zaprimanju dojave članova obitelji posredstvom MRCC Rijeka, koji su prijavili kako je Poljak nestao iz vidokruga nošen jakim udarima bure. Istovremeno dok se pripremao angažman zrakoplova iz

sastava Obalne straže, koordinirano traganje za nestalim obustavljeno je u 18.15 sati, nakon što su službenici ILK Karlobag obavijestili MRCC Rijeka da je Poljak samostalno i neozlijeđen isplivao u Metajni na otoku Pagu, odakle se javio obitelji.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom