O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Veletrgovac vodom izabrao milion eura skuplju ponudu

1/1
Veletrgovac vodom izabrao milion eura skuplju ponudu
Veletrgovac vodom izabrao milion eura skuplju ponudu
Objavljeno: 17-09-2023

Već i vrapci znaju da je taj veletrgovac vodom iz Senja raspisao natječaj tzv. javnu nabavu za usluge izrade više studija i projektne dokumentacije za cjelokupni projekt kako bi unaprijedio vodovodnu infrastrukturu od Hrmotina pa do potrošača u primorju i na otocima, ali i kako bi veletrgovac vodom iz Senja iz zasad do kraja nerasvijetljenih, ali svakako čudnih razloga, napustio bogomdani sustav zahvata vode sa Hrmotina i nepovratno uništio ili dokrajčio ono što je od Gacke ostalo na način da svoj zahvat vode dislocira direktno u rijeku Gacku te transportnim cjevovodima i tunelom ispod Velebita odvede Gacku iz Gacke doline. U dogovaranju uvjeta same natječajne dokumentacije za taj veliki projekt veletrgovca vodom iz Senja je sudjelovala i usuglasila se i aktualna gradska vlast Otočca sa Komunalcem Otočac o čemu već dugo govorimo, a što je vidljivo i iz natječajne dokumentacije. Tako bi za uzvrat veletrgovac vodom iz Senja, dobivenim novcima iz EU fondova, poradio i na sanaciji vodovoda na području grada Otočca što je također obuhvaćeno natječajnom dokumentacijom. Da dobro ste pročitali, veletrgovac vodom iz Senja će zauzvrat nešto sanirati, a nešto izgraditi novih vodovoda na području Otočca, kojima će dabome biti i vlasnik, umjesto da se s tim pozabavi Komunalac Otočac kojeg svi mi građani Otočca za to i plaćamo kroz cijenu vode, i to najskuplju u državi. Ali to je opet jedna nova tema s kojom ćemo se baviti, ali ne sada.

Tko pozorno čita već je ranije mogao pročitati da smo pisali kako jedna firma iz Osijeka svesrdno pomaže veletrgovcu vodom iz Senja oko samog natječaja javne nabave za taj cjelokupni projekt odnosno da za njih i u njihovo ime sastavlja i propisuje uvjete natječaja. Naravno, koje li slučajnosti, ta ista firma, projektantska kuća se javila i na taj sam natječaj u sklopu jedne zajednice ponuditelja. Nude oni svoje usluge izrade traženih studija i projekata za „sitnih“ 4,5 mil.€ (oko 34 mil. kn).

Na taj isti natječaj javila se još jedna zajednica ponuditelja. I oni nude svoje usluge, ali za oko 3,5 mil. €. Oko milion eura ili oko 7,5 miliona kuna manje od onih ponuditelja prije spomenutih. I tako, dugo je veletrgovac vodom iz Senja prebirao po papirima, dugo se čekao odgovor na pitanje kojeg od dva ponuditelja izabrati. I nedavno, bez obzira što u natječajnim uvjetima piše da je kriterij odabira ekonomski najpovoljnija ponuda, izabraše oni ponuditelja koji za svoje usluge traži „sitnih“ 4,5 mil.€.

Kako to već biva, ovi drugi iliti jeftiniji uložiše žalbu i sad se čeka odgovor Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Kazne u tim žalbenim postupcima su drakonske, ali izgleda da su i jedni i drugi sigurni u sebe. Jeftiniji ponuditelj je siguran da je jeftiniji pa se zato i žali, jer makar je matematika uvijek egzaktna. A veletrgovac vodom je valjda isto siguran u sebe i u „što mi tko može“ pa je izabrao skupljeg ponuditelja bez obzira što je navedeni kriterij odabira bio ekonomski najpovoljnija ponuda. Valja napomenuti i to da se žalbe i krivi odabiri u takovim žalbenim postupcima pri javnim nabavama „masno plaćaju“ baš zato da do istih ne bi dolazilo suludo. U ovom postupku se radi o vrijednosti žalbe u iznosu od 25 000 €. Pa za koga Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave procjeni da je pogriješio valja mu platiti nemale novce. 

Naravno da s nestrpljenjem svi zajedno očekujemo odgovor Državne komisije.

I.B. 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom