O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Izgubio glavu zbog – hrvatskoga jezika

1/1
Izgubio glavu zbog – hrvatskoga jezika
Izgubio glavu zbog – hrvatskoga jezika
Objavljeno: 19-08-2023

OTOČAC - 18. kolovoza 1991. otet je i kasnije ubijen vođa Hrvata zapadne Slavonije, veliki mirotvorac dr. Ivan Šreter iz Pakraca. Oteli su ga lokalni odmetnuti Srbi i odveli u selo Bučje. Zarobljeni Hrvati odvođeni su u to selo, ali je dr. Šreter zatočen nedaleko od Bučja u napuštenoj kući u Branešcima. Zna se da je bio psihički i fizički zlostavljan i otada mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Posljednji put viđen je 29. kolovoza 1991. Za grob mu se ni dan danas ne zna.

A tko je bio dr. Šreter?  Dr. Ivan Šreter bio je jedan od vođa Hrvata zapadne Slavonije. Bio je poznat kao veliki domoljub i mirotvorac. Za vrijeme Jugoslavije bio je osuđen na zatvor i gubitak liječničke licencije zbog uporabe riječi ”časnik” umjesto ”oficir”.

Što se dogodilo? 1984. dr. Šreter pregledao je kao specijalist liječnik bolnice u Lipiku pacijenta Stevu Majstorovića i pri upisu liječničkoga nalaza u zdravstveni karton u rubriku zanimanje upisao izraz ”umirovljeni časnik” umjesto ”penzionirani oficir”. Od toga je sve krenulo.

Npr. u Vjesniku u rubrici Pisma čitalaca, objavljeno je pismo oficira JNA koje je sadržavalo pritužbu baš zbog tog čina. Povedena je velika hajka u svim tadašnjim komunističkim novinama, ondašnji ”dežurni antifašisti” poput Stevana Majstorovića i Gorana Babića rigali su vatru na hrvatski jezik i dr. Šretera kojemu je potom oduzeta i liječnička licencija. Optužen je ”da je na javnom mjestu pisanjem vrijeđao i omalovažavao ‘… socijalističke, patriotske i nacionalne osjećaje građana’ i time počinio prekršaj iz članka 3. st. 1. Zakona o prekršajima protiv javnoga rada (reda!) i mira. Osuđen je temeljem tog propisa na kaznu zatvora u trajanju od pedeset dana.”

Nikada mu to nisu mogli oprostiti i jedva dočekali da ga smaknu. Zbog hrvatskoga jezika.

U čast Ivana Šretera dodjeljuje se godišnja Nagrada Ivan Šreter, a dodjeljuje je časopis Jezik, dok je pokrovitelj Zaklada dr. Ivan Šreter. Nagrada se dodjeljuje za najbolju novu hrvatsku riječ. Cilj ove nagrade je promicanje hrvatskoga jezika i stvaranja vlastitih riječi u hrvatskom  jeziku, umjesto nekritičnog uvoženja i posuđivanja iz drugih jezika. Ideju o pokretanju ovog natječaja dao je svojedobno jedan od najvećih hrvatskih jezikoslovaca akademik Stjepan Babić, a 1993. godine prvi se puta pokrenulo natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ.

Godine 2012. dodijeljeno po prvi puta priznanje “Dr. Ivan Šreter” za promicanje hrvatske jezične kulture u poslovnoj komunikaciji. A Nagrada se dodjeljuje na Danima hrvatskoga jezika sredinom ožujka.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom