O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

7,5 milijuna eura potpore sektoru svinjogojstva zbog afričke svinjske kuge

1/1
7,5 milijuna eura potpore sektoru svinjogojstva zbog afričke svinjske kuge
7,5 milijuna eura potpore sektoru svinjogojstva zbog afričke svinjske kuge
Objavljeno: 26-07-2023

OTOČAC - Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo 7,5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge. Cilj Programa je kroz financijsku pomoć primarnim proizvođačima svinja nadoknaditi tržišnu vrijednost usmrćenih i uklonjenih svinja uslijed provedbe mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge od trenutka potvrde pojave bolesti u Hrvatskoj.  

Sredstva će se dodijeliti proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje svinja i zabranjeno držanje svinja u razdoblju od najmanje 12 mjeseci, u skladu s naredbama o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave afričke svinjske kuge.

Iznos potpore utvrđuje se sukladno broju, kategoriji i težini uklonjenih svinja temeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata.

Iznos potpore za svaku pojedinu kategoriju i težinski razred svinja utvrđen je temeljem izvještaja Glavne uprave Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj u tjednu u kojem je potvrđena pojava afričke svinjske kuge u Hrvatskoj za prasad i tovne kategorije svinja, te temeljem prodajnih cijena rasplodnih kategorija svinja prikupljenih u izvješću Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske o prosječnim cijenama rasplodnog materijala u svinjogojstvu – priopćava Ministarstvo.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom