O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Misa za hrvatske branitelje poginule na Velebitu

1/3
Misa za hrvatske branitelje poginule na Velebitu
Misa za hrvatske branitelje poginule na VelebituMisa za hrvatske branitelje poginule na VelebituMisa za hrvatske branitelje poginule na Velebitu
Objavljeno: 04-06-2023

DUŠICE - Susretom i misom u subotu kod Jurjevića stanova, kod Dušica podno Svetog Brda na visini od 1.260 metara održan je pohod za hrvatske branitelje poginule na Velebitu.

Taj susret organizira HPD Gora iz Zagreba na čelu s glavnim inicijatorom i predsjednikom društva Josipom Jopom Lukinićem, Mirom Palajsom, Davidom Katićem i predsjednikom udruge Specijalne jedinice policije Grom PU Karlovačke Josipom Slaćaninom. Susret je okupio više stotina sudionika, planinara i bivših branitelja, a nazočili su i pripadnici Oružanih snaga RH, Kopnene vojske i MUP-a. Dio sudionika popeo se na drugi po visini vrh Velebita Sveto Brdo (1.572 m).

Misu je predslavio vojni kapelan u Požegi Željko Volarić, a suslavili su Krešo Ćirak, župnik u Obrovcu i Medviđi i vojni kapelani Josip Šimatović (Udbina i Gospić) i Ivan Blaževac (Karlovac), koji je i propovijedao. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi HPD Gore.

-Hrvatska je stoljećima prolazila kroz maglu, kao i mi dok smo danas dolazili na ovaj prostor, sve dok nas branitelji, radi kojih smo se danas ovdje okupili, nisu iz nje izvukli na svjetlost i sunce. Neki su za to dali svoj život čime su pokazali najveću ljubav za prijatelje i domovinu, a te su žrtve blagoslovljene. Današnja vremena postaju maglovita, gubi se sjaj u dodiru s liberalnim vrijednostima uz osjećaj da nam ne treba Bog, odnosno da čovjek zauzima njegovo mjesto. Danas ovdje učimo kako je biti prijatelj uz nesebičnu ljubav koju je iskazao i Isus na križu, na kojem nam je dao dimenziju spasa. Živite dostojno svoj kršćanski poziv u obiteljima i na radnom mjestu, što je sve teže jer se stvara animozitet prema vjeri. Time ćete si priskrbiti dimenziju da budete Kristovi prijatelji, baš kao i branitelji s Velebita - rekao je Blaževac u propovijedi.

Svim sudionicima pohoda obratio se na početku prigodnim riječima Josip Lukinić.

-Ove godine ovdje nas je rekordan broj, a na upite nekih planinara o planinarskim knjižicama i pečatima ističem da ovdje toga neće biti jer ovdje dolazimo radi odavanja počasti 52 poginulih branitelja na Velebitu. Ovo okupljanje ima i humanitarni karakter jer kupovinom majice o pohodu dajete sredstva udruzi iz Karlovca „Jak kao Jakov“ za pomoć djeci s malignim bolestima - rekao je. Posebno je istaknuo dolazak katoličkih skauta iz Šibenika, bolničkog osoblja koje je tijekom rata djelovalo na Velebitu, kao i povjesničara Borne Marinića.

Na povratku su sudionici zastali kod spomen obilježja poginulim stanovnicima Svetog Roka, Ličkog Cerja, Ričica i Lovinca u Egeljcima.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom