O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vježbe pokazale kontinuirani razvoj i vrhunsku spremnost HV-a i saveznika

1/1
Vježbe pokazale kontinuirani razvoj i vrhunsku spremnost HV-a i saveznika
Vježbe pokazale kontinuirani razvoj i vrhunsku spremnost HV-a i saveznika
Objavljeno: 28-05-2023

UDBINA  - Izaslanik predsjednika hrvatske Vlade ministar obrane Mario Banožić, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu general zbora Christopher Gerard Cavoli i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nazočili su u petak prezentaciji međunarodnih vježbi Immediate Response 23, Astral Knight 23 i Laufer 23 koja je održana u vojarni Josip Jović u Udbini.

Ministar Banožić pohvalio je angažman i profesionalnost svih pripadnika Hrvatske vojske i partnerskih zemalja koji sudjeluju u vježbama: - Čast mi je uoči obilježavanja Dana Hrvatske vojske čestitati i pohvaliti sve pripadnike Hrvatske vojske koji su uključeni u vježbe. Vaša predanost, profesionalizam i brza prilagodljivost zadaćama još jednom su potvrdili da je moćna i moderna vojska jamac sigurnosti za sve hrvatske građane, posebno u današnje vrijeme značajnih promjena u sigurnosnom okruženju na području Europe - rekao je istaknuvši da novo vrijeme postavlja nove izazove i traži iznalaženja novih rješenja te brzu i pravovremenu reakciju.

Ministar je ovom prigodom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, strateškom partneru Hrvatske na još jednoj uspješnoj suradnji koja je poslala vrlo jasnu poruku, rekavši kako su savezničke i partnerske oružane snage pokazale svu moć i važnost zajedničkog borbenog djelovanja.

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu general Cavoli čestitao je 32. obljetnicu Hrvatske vojske te izrazio zadovoljstvo uspješnom provedbom vježbi koje su pokazale iznimnu snagu i sposobnost te moć zajedničkog djelovanja partnera i saveznika. - Republika Hrvatska je dugogodišnja partnerica i saveznica SAD-a i jedna od ključnih saveznica NATO-a - poručio je.

Admiral Hranj također je pohvalio angažman svih pripadnika, zahvalio pripadnicima savezničkih oružanih snaga na dolasku u Hrvatsku i profesionalno odrađenim aktivnostima istaknuvši kako je danas prikazan mali dio jedne velike i kompleksne vježbe koja je pripremana i planirana mjesecima. - Dokazali smo da možemo djelovati po istim pravilima, procedurama i taktikama - rekao je.

Riječ je o vježbama koje se provode se u okviru skupa vježbi Defender 23 u organizaciji Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) i Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), u cilju razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera. Uz pripadnike Hrvatske vojske, na teritoriju Hrvatske u vježbama sudjeluju pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije te Sjedinjenih Američkih Država.

Prezentaciji vježbi uz pripadnike partnerskih i savezničkih zemalja nazočio je i zapovjednik Nacionalne garde Minnesote gb Shawn P. Manke i privremeni otpravnik poslova SAD-a Mark Flemming.

MO/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom