O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

4 milijuna eura potpore za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda

1/1
4 milijuna eura potpore za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda
4 milijuna eura potpore za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda
Objavljeno: 28-05-2023

OTOČAC - Ministarstvo poljoprivrede je u petak u postupak e-savjetovanja uputilo Nacrt Programa podrške poljoprivrednicima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalim od početka do kraja svibnja ove godine. Riječ je o izvanrednoj potpori vrijednoj ukupno 4 milijuna eura, koja će biti isplaćena poljoprivrednima proizvođačima sa štetom prijavljenom u okviru Registra šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura odmah po obradi podataka o prijavljenim štetama.

Naime, u veljači 2023. godine olujni i orkanski vjetar pogodio je dijelove Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, dok je mraz u travnju 2023. godine pogodio dijelove Sisačko-moslavačke županije. Zatim su uslijed značajnije količine oborina u svibnju nažalost poplavljeni dijelovi Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Ličko-senjske, Zadarske, Bjelovarsko-bilogorske Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, a sve je uzrokovalo štete na brojnim poljoprivrednim kulturama te gubitak očekivanih prihoda poljoprivrednicima.  

Ministarstvo poljoprivrede će kroz ovaj Program pomoći pogođenima poljoprivrednim proizvođačima te kroz potporu osigurati zadržavanje i nastavak poljoprivredne proizvodnje. 

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave biljnom proizvodnjom, upisani su u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te imaju štetu od prirodnih nepogoda nastalih od siječnja do svibnja 2023. godine prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura, a nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode za koju su prijavili štetu od prirodne nepogode u Registru.

Kroz intervencije novog Strateškog plana 2023.-2027. nastavljaju se i natječaji za obnovu poljoprivrednog potencijala i sufinanciranje police osiguranja poljoprivredne proizvodnje, sve kako bi poljoprivrednici što je moguće lakše prebrodili poremećaje u proizvodnom ciklusu.

E-savjetovanje je otvoreno do 2. lipnja – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom