O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Država raspalila novi namet građanstvu

1/1
Država raspalila novi namet građanstvu
Država raspalila novi namet građanstvu
Objavljeno: 08-02-2023

OTOČAC – Zna država kako opteretiti svoje građanstvo, a sve pod egidom veće efikasnosti, rasterećenosti sudstva i takvih stvari, a onda sve po džepu toga istoga građanstva. Možda mnogi ne znaju da upise u zemljišne knjige više ne će moći poslati poštom, sami odnijeti i zatražiti upis, brisanje tereta i sl., već je to naša draga državica prepustila samo javnim bilježnicima i odvjetnicima. To će postati obveza već od 10. veljače. A to, naravno, nije badava, plaća se to. Još ta ista država veli da je taksa minimalna, ali javni bilježnici i odvjetnici imaju pravo na naknadu za obavljeni posao, koja je nekoliko puta viša od same takse.

Javni bilježnici ili odvjetnici moraju platiti 25 kuna sudske pristojbe, što je 3,32 eura i još tome treba dodati „nagradu“ tom istom bilježniku ili odvjetniku. Evo kako će to u praksi biti, npr. cijena slanja podneska radi brisanja zabilježbe je 16,60 eura, što je 125 kuna. U to je uključeno 10,62 eura „nagrade“ javnom bilježniku, treba dodati PDV na taj iznos, što je zajedno 100 kuna i 3,32 eura sudske pristojbe.

Narod bi rekao da je to „mazanje vrata debeloj guski“.

Kao razlog ovakva čina država navodi da su ti podnesci koje je dosada svaki građanin mogao gruntovnici podnijeti bili nekvalitetni, da je bilo mnogo manjkavosti, da se to sporo rješavalo, a sada će to biti stručno i valjano obavljeno, elektronički naravno, pa će sve procvjetati.

Zanimljivo je da je građanstvu ovoj elektroničkoj usluzi zabranjen pristup, ali za neke druge stvari u sudstvu nije, npr. Ministarstvo pravosuđa ima više projekata kojima su omogućili digitalnu komunikaciju s pravosuđem. Tako građani mogu samostalno preko sustava e-Komunikacija podnositi podneske u sudskim predmetima. To mogu biti ovršni predmeti, stečajevi i drugo. To mogu, ali ovo ne mogu. Zanimljivo! U nizu slučajeva Ministarstvo pravosuđa smatra da je građanstvo sposobno podnositi razne podneske sudu elektronički, ali za upis u zemljišne knjige nije.

E pa tko je sada tu lud?

M.K.


 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom