O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Noći muzeja otvorena izložba “Žene u vatrogastvu - Iza vatrenog zida”

1/2
U Noći muzeja otvorena izložba “Žene u vatrogastvu - Iza vatrenog zida”
U Noći muzeja otvorena izložba “Žene u vatrogastvu - Iza vatrenog zida”U Noći muzeja otvorena izložba “Žene u vatrogastvu - Iza vatrenog zida”
Objavljeno: 29-01-2023

ZAGREB - Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji Noći muzeja, održanoj u petak. Od 18 do 23 sata muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta. Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja.

U 18:30 sati započelo je predavanje i razgovor o Ženama u vatrogastvu. Nakon kratkog povijesnog uvoda, koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek. Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji Anki Drvarek. Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogućili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović pozdravio je ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

- Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu, koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26.000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremnena izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama - rekao je Ostović i otvorio izložbu.

HVZ/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom