O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Blagoslov križa u spomen Nikoli Tesli

1/2
Blagoslov križa u spomen Nikoli Tesli
Blagoslov križa u spomen Nikoli TesliBlagoslov križa u spomen Nikoli Tesli
Objavljeno: 21-07-2022

SMILJAN - Po inicijativi udruge "Planetarna Hrvatska", u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, uoči Dana grada Gospića, tj. danas u 10 uri, održat će se svečanost blagoslova križa podignuta u spomen "genijalnom izdanku hrvatskoga duha, znanstveniku svega svijeta, koji je noć pretvorio u dan".
Taj jedinstveni "spomenik" Nikoli Tesli, podignut blizu ulaza u Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, pod motom: Na križu smrt je svladana i Svjetlost tamu pobijedi…!, posvješćuje i ističe temeljnu, ali premalo poznatu, značajku toga našega velikana, a ona glasi: Tesla – kršćanin i filozof!
Nakon pozdravne riječi predstavnika "Planetarne Hrvatske" don Anđelka Kaćunka, Križ će blagosloviti smiljanski župnik Nikola Turkalj.

Neupućenu poznavatelju Teslina života može se činiti čudnim što se tome znanstvenom geniju kao "spomenik" podiže upravo - križ. Međutim, dvostruka je poveznica između križa i Tesle. Prvo, kao što križ - globalni (svesvjetski) simbol vjere, nade, života i uskrsnuća - povezuje pojedince, narode i kršćanske denominacije na svim kontinentima, tako je i Tesla globalni znak koji u svijetu povezuje različitosti. Odnosno, konkretno, Tesla spaja hrvatsku domovinu i "srbski rod", pravoslavnu obitelj i katoličko okruženje, a uz to je Europljanin u Americi ter vrhunski znanstvenik i ujedno kršćanski vjernik.
Drugo, većina smatra da Tesla nije bio vjernik, nego da je vjerovao samo u znanost, ali je zapravo bilo suprotno. On je doduše prekinuo veze sa svojom crkvom, ali Ivanu Meštroviću je priznao da svaki dan moli najmanje pola sata. Ipak, u njegovoj autobiografiji "Moji pronalasci" netko - u Americi! - prekrižio mu je sve što se odnosilo na Boga i vjeru. Međutim, kako odkrivaju neke knjige o Tesli, a mnogo toga dostupno je danas i na internetu, on se sam predstavlja "kao kršćanin i kao filozof". Dakle, upravo su ta dva aspekta njegove osobnosti najčešće zanemarena, kada ga se promatra isključivo kao znanstvenika.
Zato su na smiljanskom križu, podignutu u spomen Nikoli Tesli kao kršćaninu, upisane i neke od njegovih misli o Bogu i vjeri, koje daju cjelovitu sliku o tome našem i svjetskom geniju.


A. Kaćunko

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom