O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Online predavanje „Čitanje grada i putovi pored znakova“

1/1
Online predavanje „Čitanje grada i putovi pored znakova“
Online predavanje „Čitanje grada i putovi pored znakova“
Objavljeno: 16-05-2021

OTOČAC – Povodom Međunarodnog dana muzeja, a u suradnji sa Strukovnom grupom kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Otočac i profesoricom Romanom Lekić s Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment bit će organizirano predavanje na temu „Čitanje grada i putovi pored znakova“. Sve se to poklapa i s ovogodišnjom akcijom „Godina čitanja“, koju je Ministarstvo kulture proglasilo za 2021.

Predavanja će obuhvatiti teme iz područja kulturnog turizma i urbane antropologije, a bavit će se metodologijom čitanja grada (koja je svoju prepoznatljivost stekla i kroz knjige „Putovi pored znakova“ i „Čitanje grada“ akademika Krešimira Nemeca), otkriti kako interpretirati grad, reinterpretirati povijest i gledati poznati prostor na drugačiji način te će ukazati na primjere dobre prakse u jednoj našoj turističkoj regiji.

Cilj je potaknuti suradnju i partnerstvo s kulturnim sektorom i lokalnom zajednicom, jer posljedice pridržavanja mjera socijalne distance na neko vrijeme prekinule su poslovnu suradnju s ranijim dionicima koju treba obnoviti. Naglasak ove suradnje je na ciljevima održivog razvoja, kvalitetnoj edukaciji dostupnoj svima, slobodi izražavanja i promicanju održivog i uključivoga gospodarskog rasta gradova i zajednica. Uspješan razvojni program zahtijeva uključivanje partnerstva na različitim razinama, stoga nam je cilj osnaživanje suradnje s institucijama koje dovode posjetitelje (obrazovne institucije, turistički uredi, agencije u lokalnoj zajednici), institucijama i drugim dionicima radi produkcije zajedničkih projekata (muzeji, knjižnice, arhivi, kazališta, obrazovne institucije, tvrtke, udruge te osobe), organizacijama civilnoga društva (participativno upravljanje) i kreativnim sektorom.

Sadržaj webinara:

  • Upoznavanje sa metodologijom "čitanja grada" koja spada u područje urbane antropologije, a dodatno je svoju prepoznatljivost dobila zahvaljujući akademiku Krešimiru Nemecu koju je sa svoje dvije knjige "Putovi pored znakova" i "Čitanje grada" pokrenuo drugačije razmišljanje, a time i novi, drugačiji pristup.
  • Arhivi, knjižnice i muzeji kao "Alibabine pećine" i izvor latentne atrakcijske osnove za narativ te predstavljanje načina kako otkriti latentnu i do sada skrivenu atrakcijsku osnovu i kako nam to može biti osnova, kako kaže Nemec za "šetnju skrivenim i nepoznatim krajolicima". Upućivanje polaznika kako gledati poznati prostor na drugačiji način ako samo malo promijeni obzor i izabere neiskušani put.
  • Primjer dobre prakse koji je prihvaćen i od strane lokalne zajednice i dionika u turizmu u jednoj našoj turističkoj regiji.
  • Kroz izbor određenih likova područja Gacke napraviti će se arhetipska analiza kao osnova za narativ za "čitanje grada" kroz kružnu kreativnost i povezivanje prošlosti i sadašnjosti, a kao inspiracija za budućnost.

Predavanje se izvodi online, u dva dijela, 17. i 18. svibnja od 14 do 16 uri. Zainteresirani se mogu prijaviti online prijavnicom https://www.hgk.hr/forms/webinar-citanje-grada do popunjenja slobodnih mjesta, a poveznicu za Microsoft Teams događaj dobit će dan prije webinara na adresu e-pošte navedenu u prijavi.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom