O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Izmjena i dopuna Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom - e-savjetovanje

1/1
Izmjena i dopuna Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom - e-savjetovanje
Izmjena i dopuna Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom - e-savjetovanje
Objavljeno: 24-11-2020

OTOČAC - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom trenutno je u fazi elektroničkog savjetovanja s javnošću (e-savjetovanja), a primjedbe, komentari i prijedlozi mogu se dostaviti do 1. prosinca 2020. godine. 

Osim preuzimanja smjernica Direktive (EU) 2019/633 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, ovim zakonskim prijedlogom mijenjaju se i elementi postojećeg Zakona za koje je u provedbi uočeno da nisu dovoljno definirani ili da ne ostvaruju željene učinke u zaštiti svih dionika sustava lanca opskrbe hranom. 

Stoga je u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom proširen obuhvat proizvoda i obveznika primjene Zakona te je proširen popis nepoštenih trgovačkih praksi s ciljem osiguravanja učinkovitijeg postupanja i suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi.  

Od predloženih novina ističemo uvođenje novih odredbi koje zabranjuju prodaju osjetljivih proizvoda  po prodajnoj cijeni koja je za krajnjeg potrošača niža za više od 34 posto od krajnje prodajne cijene, te zabrana akcijske prodaje osjetljivog proizvoda dobavljača koja premašuje razinu od 25 posto količinskog obima  ili  vrijednosti  robe prema ugovoru.  

Novčanim kaznama kažnjavat će se počinitelje povreda prema ovom Prijedlogu zakona, iako je glavni cilj utvrđenih kazni njihov odvraćajući utjecaj. Time će se nastala neravnoteža u poslovnim odnosima između dionika u lancu opskrbe hranom vratiti u nužno normalne uvjete jednakopravnosti. 

Nepoštene trgovačke prakse pojavljuju se kao jedna od posljedica nejednake gospodarske snage dionika u lancu opskrbe hranom. One najviše pogađaju poljoprivrednike, male i srednje tvrtke kao najslabiju kariku u lancu, ali i mala i srednja poduzeća u preradi – obavještavaju oz Ministarstva poljoprivrede.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!