O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

1. Smotra dječjega izvornoga folklora Otočac 2019.

1/1
1. Smotra dječjega izvornoga folklora Otočac 2019.
1. Smotra dječjega izvornoga folklora Otočac 2019.
Objavljeno: 05-05-2019

OTOČAC - Gacko pučko otvoreno učilište Otočac organizira 1. Smotru dječjega izvornoga folklora Otočac 2019. koja će biti održana 11. svibnja  2019. (eto toga!) u velikoj dvorani učilišta.

Kako je grad Otočac postao središte folklorne kulturne baštine koji se fokusira na glazbeno-plesne tradicije ponajviše dinarskog dijela Ličko senjske županije, kao vrsni primjer koji je prepoznatljiv u tradicijskoj baštini i kako su se domicilna folklorna društva proširila upisom mlađih članova u dobi od tri do četrnaest godina iskazala se potreba za pomno odabran koncept dječje smotre.

Smotra  okuplja mješovite dječje folklorne skupine Ličko- senjske županije i gostujuće skupine iz drugih krajeva Hrvatske.

Cilj 1. Smotre dječjega izvornoga folklora Otočac 2019. je na elementima predajne kulture, odnosno prenošenju s koljena na koljeno gdje će se obnovljeni i davno zaboravljeni stari običaji dječjih igara, pjesama i plesova Gacke i Like uz pratnju tradicijskih glazbala primijeniti na sceni.

Ujedno ova smotra je mogućnost voditeljima dječjih skupina da prošire svoja istraživanja i razmjene običaje odnosno prenesu razvijanje osjećaja poštovanja prema tradicijskoj kulturi od najranije dobi djeteta.

Program smotre prati stručno povjerenstvo u sastavu: Katarina Bušić – viša kustosica, Etnografski muzej Zagreb; dr. sc. Ivan Niemčić – Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb; Tomislav Habulin mag. mus – muzikolog/pedagog. Stručno povjerenstvo će vrednovati nastupe svih sudionika predlažući najbolje dječje skupine za sudjelovanje na drugima manifestacijama (Dječje Vinkovačke jeseni, Dječja smotra folklora u Kutini…), a nakon održanog programa biti će održan okrugli stol za voditelje dječjih folklornih skupina.

A na ovoj smotri nastupit će Kulturno-umjetničko društvo Dangubice iz Kutereva, Folklorna skupina Degenija iz Gospića, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Perušić iz Perušića,  Kulturno umjetničko društvo Žakanje iz Žakanja, Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević iz Gospića, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Korenica iz Korenice i  Folklorno društvo Otočac - dječja skupina Čerišnjice.

V.D./M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom