O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Tko o čemu, Lora o Thompsonu!

1/1
Tko o čemu, Lora o Thompsonu!
Tko o čemu, Lora o Thompsonu!
Objavljeno: 04-05-2019

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je dopis premijeru Andreju Plenkoviću. Zamolila ga je da uloži osobni napor te osigura dosljedno, nedvosmisleno i beziznimno postupanje resornih ministarstava kako bi se ustavne vrednote vezane uz osudu zločina ustaškog režima i poštivanje žrtava osigurale u praksi.

Njezin ured je priopćio kako je pučka pravobraniteljica dopis premijeru Plenkoviću uputila “radi smanjenja društvenih podjela, podizanja svijesti o toleranciji i uključivosti te kvalitetnijeg dijaloga”, a povodom njegove izjave nakon komemoracije u Jasenovcu kako jako puno radi da se u Hrvatskoj povećaju napori na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, poštivanju žrtava te vrlo jasnoj i nedvosmislenoj osudi zločina ustaškog režima.

“Premda iz raspoložive sudske prakse najviših nacionalnih sudova proizlazi da, dosljedno i ujednačeno, korištenje sintagme ‘Za dom spremni!’ smatraju protupravnim, a što proizlazi i iz Dokumenta dijaloga, kao i iz prakse Ustavnog suda koju je dužna poštovati svaka pravna i fizička osoba, aktivnosti pojedinih ministarstava i dužnosnika Vlade očigledno su i pravno posve neargumentirano, tome suprotni”, navodi pravobraniteljica.

Primjerice, napominje, unatoč vrlo jasnoj praksi Visokog prekršajnog suda nadležne policijske postaje i uprave vrlo neujednačeno, ili uopće ne pokreću prekršajne postupke protiv počinitelja koji koriste simbole, znakove i pokliče proizašle iz NDH, a što je posebno vidljivo u dvije situacije.

Jedna se, kaže, odnosi na korištenje pokliča “Za dom spremni” na koncertima Marka Perkovića Thompsona, ili u njegovoj komunikaciji putem društvenih mreža. “Naime, on je u najmanje četiri navrata – na koncertima i na svojoj službenoj Facebook stranici, od 2017. do 2019. uzvikivao, odnosno objavio navedeni poklič, a reakcija nadležnih policijskih postaja bila je u suprotnosti s praksom Visokog prekršajnog i Ustavnog suda, odnosno s Ustavom Republike Hrvatske”, ističe Lora Vidović.

U prekršajnom postupku pokrenutom 2017., dodaje, nadležna policijska uprava nije uložila žalbu na prvostupanjsku oslobađajuću presudu, čime je onemogućila da stav iznese Visoki prekršajni sud, a u slučajevima koji su uslijedili poslije toga, nije podnosila prekršajnu prijavu što je pravdala ranijom oslobađajućom presudom prvostupanjskog suda, koja je postala pravomoćna samo zbog odluke da ne uloži pravni lijek.

Navodi i kako su u rujnu 2018. na groblju u Višnjici i Vagancu, uz nazočnost ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i vojne počasti, pokopani posmrtni ostaci 55 osoba, civila i vojnika domobranske i ustaške vojske, što nije predviđeno ni Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kao niti Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, piše N1.

Nesporno je, ističe, kako su upravo žrtve partizanskih zločina desetljećima bile prešućivane te ih je potrebno pronaći, ekshumirati i dostojno sahraniti. Međutim, pokop pripadnika poražene vojske uz vojne počasti, ocjenjuje, odaje dojam davanja službenog, državnog legitimiteta tvorevini i ideologiji koje su potpuno oprečne vrijednostima na kojima počiva suvremena RH.

“Radi tendencije opravdavanja simbolike proistekle iz NDH, a osobito pozdrava ‘Za dom spremni’, neizmjerno je važno ponovo istaknuti stav iz Dokumenta dijaloga kako nije prihvatljiva teza da je njegovo značenje postalo višeznačenjsko jer je korišten i u kontekstu pravednog i legitimnog Domovinskog rata, jer je i tad bio suprotan Ustavu”, poručuje Lora Vidović

Maxportal.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom