O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Slavonija se zainatila, ne da zemlju Rusima

1/1
Slavonija se zainatila, ne da zemlju Rusima
Slavonija se zainatila, ne da zemlju Rusima
Objavljeno: 29-04-2019

Slavonija odbija predati ono najvrijednije što imaju u ruke stranaca. Inati se. Načelnici i gradonačelnici nalaze se pod pritiskom jer ih se tjera da svojim potpisom omoguće da zemlja koja je prije bila u Agrokorovu vlasništvu, za vrlo niske iznose, sada prijeđe u ruske ruke.

Gradski vijećnik u Vinkovcima Darko Posarić kaže da za to neće dići ruku, jer smatra da se radi o nečem potpuno štetnim, krivim i pogrešnim za Slavoniju. S njim se slaže i načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

”Nas zanima sudbina Belja, iz jednog jedinog razloga, jer onaj tko bude upravljao Beljem, taj zaista upravlja životom na ovom području”, kaže Cickaj.

Ovo je Slavonska, Srijemska i Baranjska buna. Pobuna protiv duhova prošlosti, onih koji su državnu zemlju na korištenje davali tvrtkama Ivice Todorića za sitniš i onih koji sada koncesije na tu zemlju žele predati u strane, uglavnom ruske ruke. I to kroz anekse – dodatke na postojeće ugovore. Općinski vijećnici i načelnik Bilja odlučili su da anekse neće potpisati.

”Ako smo nešto naučili u iskustvu INA-e i to preveli na ovo ovdje, ta zemlja će ostati, ali će ljudi otići, neće imati perspektivu. Ako nam je to u interesu, ne znam, meni nije. Ja sam se ovdje rodio, ovdje želim dovršiti svoj život”, kaže Cickaj.

Ni gradonačelnik susjedne općine Darda, HDZ-ov Anto Vukoje, ne želi prenijeti koncesije. A kada je o tome trebalo odlučiti u Vinkovcima, utvrdi HDZ-a, dio vladajućih se na sjednici gradskog vijeća nije pojavio.

“Vlast je sama srušila kvorum svoje vlastite sjednice“, kaže Posarić.

(…)

Načelnicima i gradonačelnicima nije jasno zašto sada imaju bitnu ulogu u prijenosu koncesija jer su ugovore u ime Vlade prije potpisivali ministri. Kako je do toga došlo?

Prvo je izglasan Lex Agrokor kojim se omogućava financijski oporavak tvrtki u sastavu Agrokora. Kapaju novi milijuni, kompanija diše. Potpisuje se nagodba i osnivaju se zrcalne tvrtke na koje se prenosi sva imovina starih tvrtki pa i koncesije na zemljišta. Da bi se to ostvarilo donesen je novi Zakon o koncesijama koji takav prijenos dopušta.

Zatim se novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu omogućuje prijenos koncesija zrcalnim tvrtkama. Za taj prijenos potrebno je potpisati aneks postojećeg ugovora, koji sklapaju jedinice lokalne samouprave. Uz blagoslov ministarstva.

U razgovoru s brojnim načelnicima i gradonačelnicima vidimo da oni jako negoduju što je na njih spušteno da potpisuju anekse ugovora te da odlučuju o tako jednoj bitnoj stvari.

(…)

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava također ima pravnu dvojbu – može li se s njima bez natječaja produžiti ugovor jer je Vupik u njegovom gradu dobio na raspolaganje 2000 hektara. Sad se koncesija prenosi na Vupik plus.

”Mislim da smo dobili nekakav dokument gdje se tumači da je pravno valjano, da je to u redu. Dok ne dobijemo od mjerodavnih, a mjerodavni je DORH, ja apsolutno ne mogu… Moram se staviti u kontekst da ako stvar krene nizbrdo i ako se krene potezati po sudovima ne mogu reći da mi je tajnik u ministarstvu ili sam ministar mi je rekao da je to legalno“, kaže Penava.

(…)

Hrvatska danas

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom