O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Zabranjeno Mikčevo priređivačko djelo predstavljeno u Senju

1/3
Zabranjeno Mikčevo priređivačko djelo predstavljeno u Senju
Zabranjeno Mikčevo priređivačko djelo predstavljeno u SenjuZabranjeno Mikčevo priređivačko djelo predstavljeno u SenjuZabranjeno Mikčevo priređivačko djelo predstavljeno u Senju
Objavljeno: 18-04-2019

17. travnja 2019. godine u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju javnosti je predstavljena knjiga Misija u Hrvatskoj 1941. - 1946. autora dr. Giuseppea Masuccija, koju je priredio i preveo Senjanin Marijan Mikac. Knjigu su predstavili dr. sc. Jure Krišto te Veljko Krulčić iz izdavačke kuće Vedis, koja je, uz Ogranak Matice hrvatske u Senju, izdavač djela.

Ovo Mikčevo priređivačko djelo do 1990. bilo je nepoželjna literatura, za koju su znali tek rijetki. Ogranak Matice hrvatske u Senju i Vedis objavili su integralni pretisak rukopisa te knjige uključujući predgovor, biografije, historijat samostana i „svetišta“ Montevergine, kao i sve bilješke koje su objavljene u originalnom izdanju iz 1967. godine. 

Dr. sc. Jure Krišto istaknuo je kako je izrazito pohvalno da se male sredine ovakvim simboličnim naporima odužuju svojim istaknutim pojedincima, čuvajući tako njihovu ostavštinu za generacije u budućnosti. Istaknuo je Krišto kako je Marijan Mikac uz Pavla Tijana zasigurno najpoznatiji Senjanin emigracije. 

Veljko Krulčić, dugogodišnji suradnik Ogranka te zaljubljenik u Senj i njegovu kulturu, najavio je kako Ogranku predstoji izdavanje još jednoga Mikčeva djela, a to je zbirka pripovjedaka "Mornari, žene i leševi". Knjiga „Mornari, žene, leševi“ je, naime, tiskana 1942. godine u Zagrebu (u privatnom izdanju samog autora),  a nakon 1945. godine ova knjiga, kao i sve ostalo što je vezano za lik i djelo Marijana Mikca, imala je status  „zabranjenog voća“. Spomenuta knjiga apsolutno je bila prešućena, potisnuta, sve se činilo da bude i „izbrisana“ i „zaboravljena“, neovisno od činjenice što „Mornari, žene, leševi“ nema apsolutno nikakvih političkih, nacionalističkih ili bilo kakvih sličnih implikacija. Knjiga se sastoji od sedam pripovijedaka na temu života mornara na riječnim i morskim brodovima: „Rat u luci“, „Osvetnik“, „Ludnica na brodu“, „Posljednja hiljadarka“, „Na brodu sve u redu – odlomci iz brodskog dnevnika““, „Hljeb s drugog svijeta“ i „Granica“. Samim novelama na kraju je književnik Marijan Mikac pridodao i pogovor „Pod teretom sidra“.

Ovim događajem Ogranak Matice hrvatske u Senju u suradnji s Vedisom skrenuo je pažnju na Mikca i potaknuo valorizaciju njegova stvaralaštva i "vraćanja" u korpus matične književnosti, publicistike i kinematografije.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je ženska klapa Senjkinje te tako uveličala predstavljanje.

A. Vukelić / Ogranak MH u Senju /

Foto: A. V.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom