O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Senjski pjesnik Krešimir Stanišić na 11. susretu pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“

1/2
Senjski pjesnik Krešimir Stanišić na 11. susretu pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“
Senjski pjesnik Krešimir Stanišić na 11. susretu pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“ Senjski pjesnik Krešimir Stanišić na 11. susretu pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“
Objavljeno: 08-04-2019
U subotu, 30. ožujka u dvorani Kina Rab jedanaestu godinu zaredom održan je susret pjesnika čakavaca "Ča vrh Arbe". Riječ je o manifestaciji čiji je idejni začetnik 2009. godine bio pok. maestro Ljubo Stipišić Delmata koji je, misionarski utirući put povratka zagubljenim korijenima i izvoru mudrosti naših predaka, uz 'Ča vrh Arbe', život udahnuo i manifestacijama 'Ča pod Perunom' te 'Ča uz Jadro', obuhvativši na taj način nekoliko čakavskih regija duž našega uzmorja.
 
Do ove godine čakavska pjesnička manifestacija okupila je na Rabu 59 pjesnika Istre, Primorja i Dalmacije dajući tako značajan doprinos očuvanju i promicanju čakavske besede, a na ovogodišnjem 11. susretu "Ča vrh Arbe", u organizaciji Gradske knjižnice Rab te pod pokroviteljstvom Grada Raba i Primorsko-goranske županije, na pozornicu Kina Rab izašlo je 9 pjesnikinja i pjesnika čakavaca, dok je kao glazbeni gost večeri nastupio Dražen Turina - Šajeta.
 
Prema propozicijama svatko od autora kazivao je stihove dviju odabranih pjesama iz vlastitog poetskog opusa, dočaravši tako publici bogatstvo čakavskih varijanti, na šarenoj generacijskoj paleti njihovih tvoraca. S pozornice su se tako mogli čuti stihovi Joška Božanića iz Komiže, Mikija Bratanića iz Vrbnja na otoku Hvaru, Sanje Depikolozvane iz Pićna u Istri, Marte Kolega s otoka Ugljana (Kali), Krešimira Stanišića iz Senja te od „domaćih snaga“ Albine Andreškić-Paparić iz Lopara, Josipa Fafanđela iz Supetarske Drage, Karle Matušan i Tatjane Pahljina iz Palita te Željka Perana iz Barbata.
 
Na završetku programa svim sudionicima zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin uručio je Zahvalnice, a kao vrijedna uspomena na ovogodišnji pjesnički susret na Rabu otisnuta je zbirka poezije „ČA VRH ARBE - jedanaesti susret pjesnika čakavac, Rab, 2019“, u kojoj je svatko od 11 odabranih autora predstavio svoje 4 pjesme.
 
Rabdanas.com / A. V. / Foto: Rab danas
Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom