O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

1. Smotra dječjega izvornoga folklora - 11. svibnja

1/1
1. Smotra dječjega izvornoga folklora - 11. svibnja
1. Smotra dječjega izvornoga folklora - 11. svibnja
Objavljeno: 14-03-2019

OTOČAC – Da bi se nešto pokrenulo treba doista truda i muke, i ustrajnosti prije svega. Lako je nešto organizirati i izvesti jedanput, dvaput, treba ustrajati. A tek kad se ustraje, onda se mogu očekivati plodovi takvog rada. Nije lako, ali se u konačnici isplati. Tako je s mnogo stvari pa i s folklorom u suvremenima, „modernim“ vremenima.

U Otočcu je, kako je dobro poznato Gacko pučko otvoreno učilište Otočac davno pokrenulo smotru folklora za područje Ličko-senjske županije. Bilo je to prije punih 19 godina. I iz godine u godinu smotra je postajala sve serioznija da bi postala glavnom i nezamjenjivom manifestacijom kada je u pitanju pjesma i ples s područja Gacke, Like i Krbave, a uz gostujuća društva i na širemu prostoru. Ova smotra je posve etablirana na hrvatskoj kulturnoj sceni, rekli bismo za ovo područje referentna.

Potom se krenulo i u organizaciju seminara (recimo, folklorne škole) pjesme i plesa dinarske kulturne zone. Ove godine je ovaj seminar postao tradicionalni i inklinira da Otočac postane centar što se tiče pjesme i plesa cijele dinarske zone, a ta zona obuhvaća poprilični teritorij Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Do toga ne bi došlo da okruženje u Otočcu, a i kod organizatora, a to je opet Gacko pučko otvoreno učilište, nije bilo povoljno i poticajno.

I na kraju evo i posve jednoga novoga iskoraka, Gacko pučko otvoreno učilište po prvi put organizira Smotru dječjega izvornog folklora. To je pravi potez jer se ljubav za tradicijsku pjesmu i ples ucjepljuje odmalena, narod bi kazao da se trn oštri od malena, i tu je u pravu.

Smotra malih folkloraša treba biti prije velike smotre, bit će 11. svibnja. Ne treba ni sumnjati da će polučiti početni uspjeh, a onda treba strpljiva rada i ustrajnosti da i ova smotra pređe u tradiciju. Tek je to potvrda uspješna rada.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom