O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

2019. u Senju u znaku Vjenceslava Novaka: (re)prezentacija senjske zavičajne kulture

1/2
2019. u Senju u znaku Vjenceslava Novaka: (re)prezentacija senjske zavičajne kulture
2019. u Senju u znaku Vjenceslava Novaka: (re)prezentacija senjske zavičajne kulture2019. u Senju u znaku Vjenceslava Novaka: (re)prezentacija senjske zavičajne kulture
Objavljeno: 02-01-2019

2019. godina u hrvatskoj kulturi, između ostaloga, svakako je u znaku Vjenceslava Novaka jer se obilježava 160 godina od rođenja ovoga hrvatskog književnika, glazbenoga pisca, pedagoga, teoretičara i skladatelja, rođenoga Senjanina. Štoviše, Novaku je posvećen 2. Senjski interdisciplinarni simpozij, na kojemu su sve tematske cjeline programa (književnost i književna kritika, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, sociologija književnosti, film i kazalište) povezane s naslovnim motivom Dragi Novače! 

No, ovom hrvatskom Balzacu odana je posebna počast u njegovu rodnome gradu. Naime, Gradsko vijeće grada Senja 27. prosinca 2018. godine jednoglasno je proglasilo 2019. godinu Godinom senjskog književnika Vjenceslava Novaka na razini grada, čime se otvorila mogućnost da se sve gradske ustanove i institucije uključe u odavanje počasti Vjenceslavu Novaku programskim aktivnostima u skladu sa svojim planom i programom rada. Svakako će se na ovaj način istaknuti i već spomenuti 2. Senjski interdisciplinarni simpozij. Na koncu, zajedničkim će snagama Senjani dostojno obilježiti Novakovu veliku obljetnicu rođenja, a neupitno je da će se upotpuniti prezentacija senjske književnosti, kulture i tradicije, na čemu se intenzivno radi.

Ovim simboličnim činom grad Senj ponosno je stao uz mnoge hrvatske i svjetske gradove (npr. Godina Marina Držića i Godina Iva Vojnovića u Dubrovniku, Godina Stjepana Kranjčića u Križevcima ili pak Godina Williama Shakespearea u Stratfordu na Avonu) koji su sličnim gestama svojim velikanima odali zasluženu počast i naglasili koliko cijene svoj kulturni identitet i zajedničku kulturno-povijesnu baštinu. 

Simbolična gesta pokazala je spremnost u očuvanju i (re)prezentaciji bogate senjske zavičajne kulture, a godina pred nama pokazat će rezultate iza kojih će zasigurno stajati zajednički rad i trud. 

Kazati možemo samo jedno:
 
"Ustraj, Senju moj: bit ćeš živ, 
bit ćeš mlad, bit ćeš sretan!"
 

Ana Vukelić, prof. 

Foto: Senjski interdisciplinarni simpozij, D. Brozičević, A. Vukelić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom