Zakoračili smo u jesen, početkom jeseni počinje "svinjokolja", dobri poznavatelji prilika tvrde da je kolinje preuranjeno, da je još vrijeme toplo, a noći nisu prohladne. To je prastari Gačanski, Lički i običaji Brinjskog kraja u kojem se priprema meso za zimu prave se "čvarci ( žamare, ocvirsi), kobasice, slanine, krvavice, itd." To je vrijeme kada se skupi cijeli "komšiluk" i pomažu i druže se, zabavljaju.
Obično se obavlja u zimskim mjesecima, studeni ili prosinac. Običaj se zadržao do današnjih dana, ali modernizacija društva smanjuje ovaj običaj koji je u padu. Zadržali su se još uvijek u starim kućanstvima kao tradicija ili u kućanstvima koji slijede tradicionalne običaje življenja i gastronomije lokalnog područja. Glavni proizvodi klanja su sušeno dimljena kobasica, krvavica, šunka, čvarci prženi u vlastitoj masti dobiveni topljenjem. Osnovno je napomenuti da sve te proizvode lokalno stanovništvo začinjava prema vlastitom ukusu i procesu sušenja ili dimljenja što je proizvod vlastitog ukusa pojedinca.
U idući mjesec dana u Veterinarskoj stanici Otočac i Brinje očekuje veći pritisak za pregled tj. test mesa na trihinelozu, a nadaju se prošlogodišnjim rezultatima kad nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja svinja.
Čuvajmo naše običaje !
I.B.
Foto: fb Z.F.