O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sis '18

1/1
Sis '18
Sis '18
Objavljeno: 22-03-2018

SENJ – Organizacijski odbor Senjskoga interdisciplinarnog simpozija organizira 27. i 28. travnja 2018. godine (petak i subota) u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju prvi simpozij koji je posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću, pod nazivom „Fenomen Kranjčević“.

Senj je mjesto rođenja i stvaranja nekih od najznačajnijih hrvatskih književnika, među kojima se ističu Silvije Strahimir Kranjčević, Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Milan Ogrizović i Julije Rorauer. Ti su književnici povezani na trima razinama — tematskima, motivskima i vremenskima. Navedeni književnici tema su brojnih i plodonosnih istraživanja te popratnih manifestacija, no nijedna veća manifestacija nije upriličena u samom Senju. Stoga je naša velika želja napraviti korak više i učiniti ovu manifestaciju tradicionalnom.

Ideja je simpozija da se svake godine spomenutim književnicima oda zaslužena počast u vidu gostovanja stručnjaka iz različitih područja, koji bi svojim radovima i izlaganjima dali novi značaj i novo viđenje senjskom fenomenu. Senjski književnici svakako zaslužuju takvu vrstu aktualiziranja i suvremenih pristupa.

Posebno je ove godine zaslužuje Silvije Strahimir Kranjčević jer se obilježava 110 godina od njegove smrti i 120 godina od izdavanja zbirke „Izabrane pjesme“.

Cilj je Prvoga interdisciplinarnog simpozija proniknuti u fenomen Silvija Strahimira Kranjčevića i njegova stvaralačkog izraza. Na taj bi se način aktualizirao, popularizirao i valorizirao Kranjčevićev značaj u Senju i izvan njega.

Simpozij je podijeljen u više cjelina: književnost i književna kritika, sociologija književnosti, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, film i kazalište.

A.Vukelić

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom