O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Gospićki folkloraši na Thompsonovom koncertu

1/1
Gospićki folkloraši na Thompsonovom koncertu
Gospićki folkloraši na Thompsonovom koncertu
Objavljeno: 07-12-2017

Poznato je od davnina kako glazba i ples idu ruku pod ruku što će nam još jednom pokazati svojom suradnjom folklorni ansambl „Dr. Ante Starčević“ iz Gospića koje će ugostiti M. P. Thompson na svom koncertu u Zadru 9. prosinca.

Ansambl će imati priliku pokazati svoj fenomenalni nastup i to pred mnogobrojnom publikom koju uvijek viđamo na Thompsonovim koncertima.

Folklorni ansambl « Dr. Ante Starčević « Gospić osnovan je u veljači 1996. godine na inicijativu Pučkog otvorenog učilišta « Dr. Ante Starčević « Gospić u čijem sastavu i danas djeluje pod voditeljstvom gđe. Marije Rukavina Maje – bivše članice ansambla Lado iz Zagreba.

Osnovna zadaća folklornog ansambla je istražiti i prezentirati folklornu baštinu Like i ličkog kraja koja je skoro bila zaboravljena i nedovoljno prezentirana javnosti. Članovi Folklornog ansambla su u svrhu održanja tradicije i njegovanja tradicijskih običaja svojim nesebičnim radom i doprinosom pomogli u prezentaciji narodnih običaja.

Njihov iznimno poseban nastup pratit će glazbena pozadina koja posebno veseli publiku na Thompsonovim koncertima, a riječ je o pjesmi „Geni kameni“. Znamo da su nastupi M.P.Thompsona snažni i emotivni, a gostovanje folklornog ansambl „Dr. Ante Starčević“ dodat će posebnu notu i moć ionako veličanstvenom prizoru na pozornici.

Repertoar folklornog ansambla su uglavnom domaće pjesme i plesovi iz Gospića i okolnih mjesta kao i scenski prikazi « "Ličko prelo" , "Lička prošnja" , "Lička svadba","Pavenka" i "Šibači", a pripremaju se uprizoriti i narodni običaj "Ličke zaruke". Kruna rada je snimanje dokumentarne emisije HRT običaja ličke tradicije "Ličko prelo", "Prošnje" i "Ličke svadbe" Folklorni ansambl pored svojih redovitih nastupa u Gospiću i na području županije, uspješno je i zapaženo nastupao diljem Republike Hrvatske i inozemstva. Zapaženi su nastupi na području Slavonije za koju znamo da gaji narodne običaje. Nastupali su u Vinkovcima, Đakovu i Slavonskom Brodu što govori u prilog kvaliteti Folklornog ansambla «Dr. Ante Starčević» Gospić.

 

POU Gospić

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom