O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet

1/1
Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet
Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet
Objavljeno: 25-09-2017

OTOČAC – U Hotelu Zvonimir u Otočcu će 5. listopada (četvrtak) biti održan stručni skup pod nazivom „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet”, u organizaciji Ureda pravobraniteljice osoba s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore.

Naime, zakonodavac je propisao obavezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada i dugi niz godina su isključene s njega. U dijelu poslodavaca obaveza kvotnog zapošljavanja izazvala je otpor, dok su je drugi prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućava država. Osobe s invaliditetom kao posebna skupina radnika u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Neosiguravanje te prilagodbe predstavlja diskriminaciju sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije kojim je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Direktiva Vijeća Europske unije 2000/78/EZ. Do otežanog obavljanja radnih zadataka zbog zdravstvenih teškoća dolazi i kod postojeće radne snage. Hrvatski je sustav dosad takve radnike prerano pasivizirao odustajući od njihovih preostalih radnih sposobnosti.

Kako bi pomogli poslodavcima u pretvaranju ovog izazova u priliku za daljnje unaprjeđenje njihovog poslovanja, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizira diljem Hrvatske stručne skupove pod nazivom „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet”.

Neka od pitanja na koja će poslodavci dobiti odgovor na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom?; zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom?; koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati?; kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti?; kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti?; kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?; …

Na ovom seminaru sudjelovat će Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Davorko Vidović, savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori,  Dario Karačić iz Instituta za razvoj tržišta rada, Natalija Krajnović iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Marijana Grgin i Ana Jakovina iz FINA-e.

Zainteresirani poslodavci mogu se na ovo predavanje prijaviti zaključno do 3. listopada u Županijsku komoru Otočac.

 

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom