O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Muzej Gacke - malenice na Majerovu vrilu pričaju o Muzejima i kulturnim krajolicima

1/1
Muzej Gacke - malenice na Majerovu vrilu pričaju o Muzejima i kulturnim krajolicima
Muzej Gacke - malenice na Majerovu vrilu pričaju o Muzejima i kulturnim krajolicima
Objavljeno: 03-05-2016

OTOČAC - Izvori rijeke Gacke u naselju Sinac, desetak kilometara udaljeni od Otočca, zaštićeni su kao hidrološki spomenik prirode, no prostor oko izvora nije oblikovala samo priroda, već i čovjek. Tijekom prve polovice 20. st. pa sve do njegovih 70-ih godina na Gacki i njezinim pritocima radilo je više od 60 mlinica i nekolicina pilana, koje su najčešće bile podizane na mjestima gdje je rijeka imala prirodan pad. Do danas su od spomenutih objekata dobro sačuvani i korisnicima prilagođeni oni u Sincu, posebice na Majerovu vrilu, te predstavljaju izniman primjer suživota čovjeka i prirode, odnosno krajolika koji baštini elemente tradicijske gradnje i nekadašnje kulture življenja usko vezane uz geografske, biološke i kulturološke karakteristike prostora.

Sustav mlinica i pilana na Gackoj također posjeduje odlike kulturnog krajolika, no potrebno ih je pomnije istražiti i definirati. S obzirom na to i s ciljem ukazivanja na važnost kulturnoga krajolika i informiranja lokalne zajednice o potrebi za njegovom zaštitom program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na temu „Muzeji i kulturni krajolici“ provodit će Muzej Gacke.

Program će obuhvatiti pripremanje izložbe Gacke mlinice i pilane: retrospektiva koja će biti postavljena na Majerovom vrilu u Sincu i popraćena edukativnim letcima Gacke mlinice i pilane: oblikovanje prostora. Izložba će na Majerovom vrilu biti otvorena 20. svibnja u 19 sati, a ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

GPOU/M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom