O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

8. travnja - godišnjica proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom

1/1
8. travnja - godišnjica proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom
8. travnja - godišnjica proglašenja Plitvičkih jezera nacionalnim parkom
Objavljeno: 04-04-2016

PLITVIČKA JEZERA – Eto velike obljetnice za Nacionalni park Plitvička jezera, naime 8. travnja sada već daleke 1949. Plitvička jezera su proglašena prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. A taj datum se lako ne zaboravlja, s poštovanjem i ponosom valja ga se prisjetiti. Jer od slabo poznata, gotovo nepoznata, kutka Lijepe naše ovaj prirodni fenomen premetnuo se u globalno poznatu lokaciju i svjetsku atrakciju.

A što je Nacionalni park Plitvička jezera? Evo što piše na službenim stranicama: Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Jezera dobivaju vodu od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere, koje su nastale u razdoblju od desetak tisuća godina, jedna su od temeljnih osobitosti Parka. Poseban zemljopisni položaj i specifične klimatske značajke pridonijeli su nastanku mnogih prirodnih fenomena i bogatoj biološkoj raznolikosti. Sedreni sedimenti oblikovani su od pleistocena do danas u vrtačama i depresijama između okolnih planina. Gornja jezera na jugu pretežno se sastoje od dolomita, a Donja jezera na sjeveru od vapnenačkih stijena.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu. Park je podijeljen na užu i širu zonu prema stupnju zaštite. Nalazi se na području dvije županije, 91 posto parka je u Ličko-senjskoj županiji, a 9 posto u Karlovačkoj županiji.

Treba li ovome što dodati? Moglo bi se, naravno, ali i ovo je sasvim dovoljno za najavu obljetnice.

M. Kranjčević

Foto: NP P. jezera

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom