U šarenilu štandova na Božićnom sajmu u Otočcu izdvajaju se i neki doista rijetki i raritetni proizvodi.
Obiteljski poljoprivredni obrt Prominka iz Marasovina (na samom rubu kanjona Krke), vlasnika Miljenka i Marije Čavlina, na sajmu tako predstavlja svoje proizvode bazirane na medu i proizvedene na prirodan i tradicionalan način, medni liker, propolis i medni ocat.
Medni ocat, što je to? Definitivno Prominkin revolucionarni lider-proizvod.
Uspjeli su ga proizvesti i prvi u Europi registrirati upravo bračni par Miljenko i Marija Čavlina i OPG Prominka. Riječ je o octu od meda, ekološkom pripravku punom vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, karotena i drugih svojstva, za koji se tvrdi da ima i afrodizijačka svojstva. Nakon više od tri godine sustavnog rada, uz stručnu pomoć kninskog Veleučilišta i stručnjaka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a svojstva ovog pripravka ispitivalo je čak 6 doktora znanosti i 11 inženjera, te nakon potvrde Zavoda za javno zdravstvo, na hrvatskom tržištu od 2011., ponajprije na sajmovima, može se kupiti medni ocat.
Stručnjaci kažu da medni ocat zbog posebnog okusa zaslužuje dodatnu pozornost u gastronomiji oplemenjujući jelovnik i djelujući povoljno na naš organizam jačajući mu imunitet. Ocat je blago kiseo i ima aromu meda, a pravi gurmani će osjetiti lagan okus voća, te miris i okus livadnog cvijeća. Sa specifičnom aromom mješavine divlje prirode dobrodošao je u mnogim jelima. Priznat je u svijetu i neizostavan kod mediteranske prehrane.
Tajna je bila u odabiru meda s kojim se postiže najbolji ljekoviti učinak octa u liječenju povišenih masnoća u krvi, šećerne bolesti, osteoporoze…
Vlasnik nam kaže da medni ocat izvoze u Italiju, Veliku Britaniju i Slovačku, a sada i u Njemačku.
M.K.G.